Aktiviteter

  De Dansk Vestindiske Øer og den danske slavehandel

Foredrag på Gørlev Idrætsefterskole, Kirkevangen 13, onsdag den 25. oktober kl. 19.00.
Carsten Egø Nielsen fortæller om De Dansk Vestindiske Øer

Peter von Scholten

Bemærk, at foredraget denne gang er på Gørlev Idrætsefterskole i samlingssalen på første sal, den tidligere byrådssal.

I caka 250 år var Danmark kolonimagt i Caribien. På de tre danske øer – Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix – blev der blandt andet dyrket bomuld, men ikke mindst sukkerrør. Der var i perioder tale om en yderst indbringende forretning, og en del af de mange penge blev investeret i store bygninger og paladser i Danmark. Til at udføre det hårde arbejde i plantagerne blev der anvendt afrikanske slaver, som Danmark købte  via sine handelsstationer i Afrika.

Historiker Carsten Egø Nielsen, Slagelse, fortæller historien om de danske kolonier og om forholdene for de mange tusinde slaver. Endvidere skal vi høre om salget af øerne til USA i 1917.

Det danske fort i Christiansted på St. Croix, bygget i 1733

 

Carsten Egø Nielsen har flere gange besøgt de tidligere danske øer. Derfor er foredraget ledsaget af mange billeder fra fortid og nutid.

Lokalhistoriske Forening servere kaffe og kage.
Pris for arrangementet er 25 kr.

Alle er velkomne

 

 

 

Arkivernes Hjul 2017

Den 28. oktober udkommer anden årbog i rækken af “Arkivernes Hjul 2017”, den udgives af Paraplyen – Lokalhistoriske Foreninger og Arkiver i Kalundborg kommune.

Der er i år, kommet et h foran jul og som I ser, har Røsnæs Fyr, Kalundborg Kirke og Løve Mølle erstattet nisserne, dette er i håb om, at årbogen bedre kan sælges hele året. Hjulet på forsiden med arkivernes navne i egerne symbolisere historiens hjul, der til stadighed drejer rundt.

Årbogen indeholder artikler om blandt andet: Vinde Helsinge Fri- og Efterskole, En Kærbydreng på Middelhavstog, Fra færgehavn til industrihavn, Bygmesteren fra Høng, En Snertinge-dyrlæges strøtanker, Det Maritime Aktivitetshus på Røsnæs, Gørlev Hesteskue og Kræmmermarked, Loch Ness’ Venner, Dødsklokkernes dystre klemt, Grevindestien, Strandhotel Røsnæs, L. Wittrock Isenkram Høng, Fra grusgrav til naturperle, De 100 huse, Brammingnisser og julestemning, Dyrehøjgård, Kalundborg L’hombreklub af 1863, En mand og hans kulturdrømme, Masser af liv og forandring blandt de døde, Quisisana, Det skete for 100 år siden, Karoline Graves og Hjulspind – om det der har rørt sig i Kalundborg kommune i årets løb.

Som set af ovennævnte er der artikler fra hele Kalundborg kommune i årbogen, der er på 120 sider. Årbogen kan købes på Paraplyens stand på Kalundborgmessen den 28. og 29. oktober, efterfølgende kan den købes på lokalarkiverne.

Årbogen er en god gaveidé til den forestående jul, og kommende mærkedage i familien og hos bekendte.

Vi håber, at Arkivernes Hjul bliver et samleobjekt – til orientering er det stadig muligt, at erhverve ”Arkivenes Jul 2016” både på messen og på lokalarkiverne.

Pris pr. bog 100 kr.

———————————————————————-

Arkivernes Dag

Arkivernes Dag afholdes en gang om året i hele landet. I den anledning holder Arkivet åbent

lørdag den 11. november fra kl. 10 til 14.

Før og Nu – ting, der har forandret sig i min tid

 – er temaet i år. Der vil være udstillet fotos af ejendomme, virksomheder og områder, som har forandret sig gennem tiden. Til sammenligning vil der være nye fotos, som viser hvordan det ser ud i dag.


Kom og se udstillingen og få en snak om billederne og den forandring/udvikling der er sket. Måske kan du bidrage med yderlige oplysninger til billederne. På dagen kan man også aflevere arkivalier og billeder samt få en snak om hvad arkivet kan bruges til.   

 

 _________________________________________

Arkivet sælger bøger

Foreningens 40-års jubilæumsbog
på 208 sider, pris kun 125 kr.

Årbogen Arkivernes Jul 2016
Paraplyen, De Lokalhistoriske Foreninger og Arkiver
i Kalundborg Kommune har for første gang udgivet en årbog,
på 120 sider, pris kun 100 kr.

Udklip bogaarbog